Kontakt

Sanofi
Strandveien 15
1366 Lysaker

Telefon: 67 10 71 00
Fax: 67 10 71 01

For spørsmål om våre produkter kontakt medisinsk informasjon avdeling på telefon:
46 91 80 01 (10 - 14).

Brennkopper

  • Skriv ut
  • Larger Smaller

    Tekststørrelse

  • Oppdatert : 2018-02-13

Brennkopper, eller impetigo, er en betennelse i huden som skyldes bakteriene stafylokokker og/eller hemolytiske streptokokker. Brennkopper er svært smittsomt. Alle kan få brennkopper, men det rammer mest barn.(1)

Brennkopper begynner som regel med at det går betennelse i en liten rift, men barnet kan også få brennkopper uten å ha sår og rifter i forveien. I begynnelsen er sårene fuktige av betennelse. Etter en liten uke blir sårene dekket av gulaktige skorper, som faller av etter 10-14 dager.(1)

Brennkopper er smittsomt inntil skorpene er falt av. Sårene kan sitte overalt på kroppen, men de sitter vanligvis rundt munnen eller ved nesen. Det er mange bakterier i såret, og derfor smitter brennkopper lett.(1)

Impetigo betraktes som en ukomplisert sykdom med et selvbegrensende forløp hos ellers friske pasienter. Formålet med behandlingen er å lindre symptomene og få utslettet til å gå raskt tilbake, hindre smittespredning og forebygge komplikasjoner. I Norge har vi tradisjon for lokalbehandling ettersom man ønsker å begrense systemisk antibiotikabehandling til alvorlig eller bulløs impetigo og til utbrudd i institusjoner. Små og avgrenset impetigolesjoner bør behandles med lokale midler.(2)

Forekomsten av bulløs impetigo har økt de siste årene både i Norge og i andre land med en tydelig sesongvariasjon med topp i august og september. På grunn av økende resistensutvikling ovenfor fusidinsyre hos gule stafylokker anbefales det å ikke bruke fusidinholdige kremer/salver. Ved vanlige brennkopper (impetigo) med begrenset utbrudd i en region, skal det vaskes med såpe og vann to-tre ganger i døgnet, og dekkes til med tørre kompresser. Lokal antiseptisk salve uten fusidin, som f.eks. Brulidine, bør benyttes i tillegg.(2)

Ved utbredt impetigo (lesjoner i flere regioner) anbefales systemisk bruk av antibiotika i tillegg til lokalbehandling.(2)

Referanser:
(1) Felleskatalogen, www.felleskatalogen.no/d/medisin/sykdom/brennkopper (02.02.2018)
(2) Folkehelseinstituttet, www.fhi.no/artikler/?id=82683 (12.12.2017)